LIVE TEXT | Război în Ucraina. Agresiunea rusă poate fi oprită doar cu arme adecvate, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Agresiunea rusă poate fi oprită doar cu arme adecvate, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski de declarat, joi, că Ucraina are nevoie de mai multe arme potrivite pentru a contracara atacurilor rusești.

Foto Profimedia

UPDATE 06:00 Miniştrii francez şi ucrainean de externe s-au întâlnit într-un adăpost din Odesa

Ministrul francez de externe Catherine Colonna s-a întâlnit joi, la Odesa, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează dpa.

Cei doi au fost nevoiţi să se întâlnească într-un adăpost din oraşul-port de pe coasta ucraineană a Mării Negre din cauza sirenelor de raid aerian, a spus Kuleba.

"Probabil pentru prima dată în istorie când miniştri de externe au convorbiri în subsolul unei Opere. Iar motivul a fost o altă sirenă de raid aerian din cauza ameninţării cu rachete ruseşti asupra Odesei", a scris Kuleba pe Twitter.

UPDATE 05:00 Polonia ar sprijini NATO dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează dpa.

Premierul polonez a mai spus că susţinătorii Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu aproape un an, nu ar trebui să se teamă să trimită baterii de rachete şi de apărare aeriană pentru a fi dislocate pe întreg teritoriul Ucrainei şi nu doar în vest, la Kiev şi pe linia frontului.

Oficialul polonez nu a propus trimiterea de aeronave, spunând că aceasta ar trebui să fie o decizie a NATO, dar că ţara sa va sprijini o astfel de decizie.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a efectuat o vizită surpriză în Eritreea

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit joi în Eritreea pentru o vizită surpriză de o zi, a anunţat guvernul acestei ţări închise şi autoritare din Cornul Africii, care nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, transmite AFP.

Vizita nu se afla pe agenda actualului turneu african al şefului diplomaţiei ruse, a doua pe continent în şase luni, în cadrul căruia s-a deplasat în Africa de Sud, Eswatini şi Angola.

Lavrov a discutat cu preşedintele Issaias Afeworki, care conduce cu o mână de fier una din cele mai închise ţări din lume, după independenţa sa faţă de Etiopia în 1993.

"Discuţiile s-au concentrat pe dinamica războiului din Ucraina şi pe consolidarea relaţiilor bilaterale în sectoarele energiei, mineritului, tehnologiei informaţiei, educaţiei şi sănătăţii", a scris pe Twitter ministrul Informaţiei, Yemane Gebremeskel, potrivit Agerpres.

UPDATE 04:00 Noua platformă a donatorilor internaţionali începe să coordoneze ajutorul pentru Ucraina

O platformă a donatorilor internaţionali destinată să ajute la coordonarea eforturilor de reparare şi redresare în Ucraina a fost lansată joi, informează dpa.

Potrivit Comisiei Europene, oficiali din Ucraina, UE, G7 şi instituţii financiare, precum Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au participat la acest eveniment organizat prin videoconferinţă, relatează Agerpres.

Intenţia platformei este aceea de a coordona mai bine, pe termen scurt şi lung, asistenţa destinată Ucrainei, cu accent pe reconstruirea infrastructurii distruse.

Un alt obiectiv vizat este asigurarea corelării între reforme şi investiţii, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o condiţie prealabilă pentru aderarea Ucrainei la UE, unul din obiectivele Kievului.

UPDATE 03:00 Agresiunea rusă poate fi oprită doar cu arme adecvate, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina are nevoie de mai multe arme adecvate atacurilor rusești. El a spus că fiecare rachetă lansată de ruși asupra orașelor ucrainene și fiecare dronă iraniană folosită de teroriști e un argument în plus pentru care forțele ucrainene au nevoie de mai multe arme.

„Acest rău, această agresiune rusă poate şi trebuie să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înţelege nimic altceva. (....) Doar armele neutralizează teroriştii”, a spus preşedintele Zelenski.

„Astăzi, datorită sistemelor de apărare aeriană furnizate Ucrainei şi profesionalismului luptătorilor noştri, am reuşit să doborâm majoritatea rachetelor ruseşti şi a dronelor Shahed. Înseamnă cel puţin sute de vieţi salvate şi zeci de facilităţi de infrastructură conservate”, a punctat preşedintele. „Din nefericire, este dificil să asiguri o protecţie de 100% doar cu ajutorul apărării aeriene. Mai ales atunci când teroriştii folosesc rachete balistice. Astăzi au existat lovituri cu rachete. Din păcate, există răniţi şi morţi. Condoleanţele mele tuturor familiilor şi prietenilor”, a adăugat Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 02:00 11 morţi în atacul cu rachete de joi al forţelor ruse

Ucraina a fost joi ţinta unor noi bombardamente grele din partea forţelor ruse, soldate cu cel puţin 11 morţi şi 11 răniţi, care au cauzat, de asemenea, pene de curent, transmite AFP.

În acest moment, "11 persoane au fost rănite şi, din păcate, alte 11 au murit", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de salvare, Oleksandr Horuneji, potrivit căruia cele mai importante pagube s-au înregistrat în regiunea Kiev.

Un bilanţ local anterior menţiona un mort şi doi răniţi în capitală, potrivit primarului Vitali Kliciko.

Conform comandantului şef al forţelor armate, generalul Valeri Zalujnîi, Rusia a tras joi 55 de rachete, dintre care "47 au fost distruse, inclusiv 20" la periferia Kievului. De asemenea, au fost doborâte peste noapte 24 de drone Shahed.

UPDATE 00:00 Companiile de extragere şi prelucrare a minereurilor de fier din Krivoi Rog şi-au suspendat activitatea

Trimisul special al Agerpres, Cristian Lupaşcu, transmite: Activitatea industrială a oraşului Krivoi Rog din Ucraina a fost puternic afectată după declanşarea războiului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, şeful Administraţiei Raionale Militare de Stat Krivoi Rog, Evhen Sîtnicenko.

Potrivit acestuia, companiile de extragere şi prelucrare a minereurilor din fier din Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk) au fost nevoite să îşi suspende activitatea, ca urmare a închiderii porturilor şi a crizei energetice, potrivit Agerpres.

"O lovitură grea pentru noi a fost închiderea porturilor. Suntem o zonă din care se extrag minereuri de fier pe care le exportăm. Când s-au închis porturile, nu am mai avut posibilitatea de a exporta şi din acel moment companiile au simţit un disconfort şi o presiune financiară puternice. După ce capacităţile de stocare au ajuns la maxim, unele companii şi-au suspendat activitatea. Mai târziu, preşedintele (Vladimir Zelenski n.e.) a făcut tot posibil ca să fie deschise porturile şi această problemă a început să se rezolve. Au fost deschise şi porturile fluviale, căile ferate şi-au majorat capacitatea de transport. Mai târziu, ruşii au început să bombardeze infrastructura energetică, iar aceste combinate sunt cele mai mari consumatoare de energie. Din nou, şi-au întrerupt activitatea. În acest moment, unele combinate se află în aşteptare, /.../ desfăşoară activităţi curente de întreţinere, fără a extrage minerale", a relevat Sîtnicenko.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă